Informatieve site over ontmossingswerken!

Ontmossen van daken Algen en mossen doen tot de verbeelding spreken. Ze zijn prachtig in hun natuurlijke habitat en geven een unieke look aan verlaten woningen. Echter zijn ze vaak ook een teken van verwaarlozing en kunnen ze tot grote problemen leiden.
Mos komt in meer dan 80% van de gevallen voor op daken. Elk dak zal uiteindelijk worden 'bemosd', of het nu gaat om dakpannen van tin of baksteen. Wel is het zo dat poreuzere materialen sneller op mosvorming zullen kunnen rekenen.
Het is aangeraden om regelmatig ontmossingswerken uit te (laten) voeren.

Materialen voor ontmossen van daken


ontmossen van dakenEr zijn heel wat firma's die zich specifiek hebben gespecialiseerd in het ontmossen van daken.
Om daken te ontmossen bestaan er verschillende mogelijkheden. De beste mogelijkheid is natuurlijk om preventief te ontmossen!

Meestal wordt het dak eerst volledig ontmosd met gebruik van hogedrukreinigers en schrapers, vervolgens wordt een mineraal product op de dakpannen gespoten die ervoor zorgt dat de mossen niet, of veel trager zullen terugkeren.

Waarom daken ontmossen?


gevolgen van niet ontmossen Nu blijft de hamvraag natuurlijk: 'Is het echt nodig om daken te ontmossen?'. In principe is dit antwoord 'ja'.

Ten eerste is er natuurlijk het esthetische aspect; een huis met bemoste daken oogt niet erg mooi. Natuurlijk hoeft dit geen reden te zijn om je dak ook echt te gaan ontmossen, veel belangrijker is dat mossen en algen de vochtwerende functie van het dak ondermijnen. En daarvoor zijn ontmossingswerken absoluut nodig!

Dit komt doordat de mossen en algen zich tot diep in de dakpannen gaan hechten. Hierdoor worden de dakpannen veel poreuzer en zullen deze bij kleine temperatuursverschillen uiteindelijk barsten. Hierdoor zal water makkelijk in het huis kunnen binnendringen en zal je te maken krijgen met vochtophoping in muren en vloeren.
Een derde reden waarom je je dak om de (+/-) 10 jaar zou moeten laten ontmossen, is doordat je de levensduur van het dak zo aanzienlijk verlengt!

Extra tips

  • Indien mensen zelf hun dak willen ontmossen, vergeten ze vaak bepaalde plekken of zaken.
    Zo wordt het afgesproeide mos vaak gewoon achtergelaten in de dakgoot. Hierdoor hoopt het mos zich daar op, groeit het verder in de dakgoot en krijg je op den duur problemen met de afvoer.
    Hierdoor zal het probleem van mosvorming zich bijgevolg enkel verplaatsen.

Kostprijs daken ontmossen

Afhankelijk van je hoogtevrees en handigheid kies je al dan niet voor een professionele ontmosser voor jouw ontmossingswerken. Logischerwijs is het doe-het-zelven goedkoper. Let daar wel bij op dat je over een hogedrukreiniger moet beschikken en de producten voor het ontmossen nog moet aankopen, waardoor dit ook relatief duur kan zijn.

Een professionele aanpak gebeurt in verscheidene stappen en geeft vaak betere resultaten. Door professionele vakmannen aan te nemen zal het mos ook langdurig verdwijnen, aangezien zij vaak ook nog een moswerende coating aanbrengen.
Reken op een prijs tussen 1000 en 2000 euro.

Gratis offertes ontvangen, zonder enige aankoopverplichting? Of gewoon op zoek naar meer informatie over daken ontmossen? Vraag hier je gratis offerte aan.

 
Interessant? Like ons!